Türkiye'nin tek parça halindeki en büyük subasar ormanı özelliği taşıyan Acarlar Longozu'nda, sonbaharda renk cümbüşü yaşanıyor.
Yaşam
Kaynak: AA
Karasu ve Kaynarca ilçelerinin ortasında bulunan, 24 kilometrekarelik alanıyla alaca balıkçıl, kaşıkçı, çeltikçi, karabatak, bahri, kadife ördek, sülün, yaban ördeği, deniz ve balık kartalları gibi 200`e yakın yerli ve göçmen kuş türünün barındığı longoz, yılan balığı, sazan, yayın, kızılkanat, turna ve kefal gibi balıklara da ev sahipliği yapıyor.
Özellikle belirli dönemlerde sabah saatlerinde açan, akşama doğru kapanan nilüferleriyle ziyaretçilerini büyüleyen longozda, dişbudak, kızılağaç, karaağaç, söğüt, yabani siklamen ve eğrelti otu yanında göl soğanları, su menekşesi gibi endemik türler de bulunuyor.
Her mevsim farklı güzelliğe bürünen Acarlar Longozu`nda, sonbaharda da ayrı güzellikler yaşanıyor.
Yeşil, sarı ve kahverenginin farklı tonlarına bürünen longoz, hazan mevsiminin güz renkleriyle kendine hayran bırakıyor.
Birinci derece sit alanı olarak korunan longoz, Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürlüğü Sakarya Şube Müdürlüğünce 1 Eylül 2020`de yapım ve bakım çalışması nedeniyle ziyarete kapatıldı.
Türkiye`nin farklı illerinden çok sayıda ziyaretçiyi ağırlayan longoz, bu nedenle en sessiz günlerini yaşıyor.
Longoza gelenler, kuş ve bitki türlerinin gözlemlendiği 750 metrelik ahşap yürüme yollarının olduğu bölüme giremezken, longozun devamı olan Ormantik Park`ta sonbahar eşliğinde keyifli vakit geçirebiliyor.
Dünyanın en büyük subasar ormanlarından biri kabul edilen Acarlar Longozu`nun yıl sonunda çalışmaların tamamlanmasıyla ziyarete açılması hedefleniyor.